Sunday, July 31, 2011

Ramadhan Kareem

Bismillah. Azan maghrib sudah berkumandang. Menandakan Ramadhan telah tiba.

Salam Ramadhan buat keluarga, semua sahabat dan kenalan-kenalan lain.
*tengah sayu ni first time sambut awal Ramadhan jauh dari keluarga.

Maafkan saya andai telah melukai saudara/saudari yang membaca samada sengaja mahupun tidak. Kalau ada tak puas hati, boleh inbox saya. Kalau saya ada berhutang, sila tuntut.
Marilah kita saling bermaaf-maafan di bulan yang mulia ini, semoga segala amalan kita di bulan ini diredhai, diberkati dan diterima-Nya. insya-Allah.

Ini doa awal Ramadhan yang Mak Cik Icah (ibu saudaraku) ada post di facebook;


maksudnya:
Ya Allah, jadikan puasaku di bulan ini seperti puasa orang-oirang yang berpuasa sebenar-benarnya, dan qiamku seperti orang-orang yang berqiam di malamnya, sedarkan aku di bulan ini dari tidurnya orang-orang yang lalai, dan kurniakan keampunan dari segala dosa Ya Ilah alam semesta, ampuni daku wahai Tuhan Yang Maha Mengampuni hamba-hambanya yang berdosa

ameen, ameen, Ya Rabbal 'Alamin.

Semoga Ramadhan kali ini menjadi momentum untuk kita melakukan anjakan paradigma. Syaitan dah takda. Cuma tinggal lawan nafsu sendiri sahaja.
Semoga berjaya buat semua muslimin dan muslimat di seluruh dunia! :)
Jangan lupa niat puasa ya!
Selamat berpesta ibadah :D

solat dan tilawah time!
wassalam.

P/S: dah puasa, kena elakkan tengok the previous post. ohhh~

Saturday, July 23, 2011

The Making of Kek Batik

Salam :)

Rumusan "kenapa saya nak buat kek batik":
Ada satu gerai di pasar malam di dalam kampus tempat saya belajar yang menjual kek batik. Kebanyakan kawan-kawan saya suka sangat kek batik pakcik ni. Roommates pun suka sangat. Saya pun cuba rasa kek batik pakcik ni yang kawan saya beli. Lepas tu, saya pun cakap dengan kawan-kawan saya kat sini - esp. my roommates yang mungkin dah bosan mendengar saya cakap benda ni berulang kali, "kite buat lagi sedap!" *dengan penuh keyakinan. dan mereka pun cakap "ha, nanti buatlah. Kitorang rasa :)" baik je diorang respon. Saya terharu sebab mereka dapat bersabar dengan ke-perasan-an ku.
Arakian, sehari sebelum saya kembali ke UiTM Lendu, saya pun memulakan proses membuat kek batik. Dah lama tak buat. Kali terakhir buat adalah pada bulan Ogos tahun lepas, sebab ada iftar kelas *ohh, rindu.

Resepi yang digunakan telah diwariskan oleh kakak-kakakku, Uswah dan Safiah.

Bahan-bahan:
  • Biskut marie ; sebungkus (dalam gambar ni 2 bungkus sebab nak buat 2 kali)
  • Butter ; 1/2 buku
  • Milo ; 5 cawan (biasa orang guna choc. tapi guna milo lagi sedap kot)
  • Susu sejat ; 1/2 cawan
  • Susu pekat ; 1/2 cawan
  • Telur ; sebiji (optional. tak guna pun takpa)


Cara membuat:
  1. Patah-patahkan biskut marie. Patah 2 atau 4 pun cukup kot.
    biskut marie
  2. Cairkan butter dalam periuk (perlu tak tulis dalam periuk?)
  3. Masukkan telur sebiji; pakai api kecil
  4. Sebelum telur tu masak, cepat2 masukkan milo, susu sejat dan susu pekat secara bergilir-gilir dan berselang-seli.
  5. Kacau je bahan campuran tu sampai jadi macam chocolate cream
    yang ni chocolate cream dia macam keras + tak jadi sangat sebab lupa nak kecilkan api dan telur dah termasak sikit :P
  6. Tutup api. Masukkan biskut marie yang dah dipatah-patahkan tadi ke dalam chocolate cream dalam periuk tu.
  7. Kacau/gaul biskut marie dengan krim coklat tu sampai rata.
  8. Masukkan biskut marie yang telah disaluti krim coklat ke dalam bekas / loyang / tupperware , etc. Mampat-mampatkan dia.
  9. masukkan dalam bekas. Saya alas bekas dengan plastik supaya nanti senang nak keluarkan kek tu dari bekas untuk dipotong.
  10. Biarkan sampai dah sejuk sikit, kemudian simpanlah di dalam peti sejuk anda.
  11. kek batik yang telah dimampatkan, menunggu masa untuk dimasukkan ke dalam fridge.
  12. Dalam 3-4 jam selepas tu, dah boleh dipotong dan dimakan :)

uhu~ tak ambil gambar pula rupa kek setelah dipotong. tapi rupa dia akan jadi lebih kurang macam ni;
kek batik Uswah, as written in the picture. 3 years ago ;)
Uswah punya ofkos la lagi lawa kan. ceh ceh.

Alhamdulillah, hari tu dapat buat banyak la juga kek batik. Buat dua kali. Dua bekas untuk rumah, dua bekas (1 besar, 1 kecil) lagi untuk kawan-kawan kat UiTM. Mula-mula macam tak confident nak bawa, sebab saya rasa krim coklat dia macam tak sedap sangat. huhu. Menyesal juga la kan berlagak dengan pakcik kek batik kat pasar malam. Astaghfirullah. Tu la, berlagak. Kan dah tak jadi sangat kek batiknya.
Tapi kan, alhamdulillah kawan-kawan aku kata sedap je kek batik tu. uhuk uhuk. Diorang suka rasa coklat yang macam tu kot. Tapi sebenarnya memang not bad pun. *perasan*
Yang bekas untuk rumah tu, kek batik dia sedap lagi kot (the 2nd time buat). Sebab tu tinggalkan kat rumah, khas untuk keluarga tercinta :)
Rasa gembira bila orang suka apa yang kita buat. Dapat menggembirakan mereka. Alhamdulillah :D

Sekian sahaja kisah berkenaan kek batik. 

------------------------------------------------------------------
Life updates:
Sekarang patutnya UiTM tengah cuti mid-sem. Tapi kami TESLians ada school project tadi. Jadi, kami pulang ke kampus lebih awal daripada pelajar-pelajar lain. School project tadi, alhamdulillah best sangat. Kalau rajin saya cerita :P
Minggu depan, kelas akan bermula seperti biasa. oh, assignments.
Semoga bersemangat!
Ramadhan dah dekat! :DD
-------------------------------------------------------------------

wassalam ~

Monday, July 18, 2011

Be thankful. Be grateful


"Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras."
[Ibrahim, 14:7]

"Dan Dia telah memberikan kepadamu (keperluanmu) dari segala apa yang kamu mohonkan kepadanya. Dan jika kamu menghitung ni’mat Allah, tidaklah mampu kamu menghitungnya. Sesungguhnya manusia itu, sangat zalim dan sangat mengingkari (ni’mat Allah)"
[Ibrahim, 14:34]

:)

Sunday, July 17, 2011

I Believe

Salam.

Just want to share a music video by Irfan Makki ft Maher Zain, entitled, I Believe.
I love the melody. So calm and peaceful. The lyrics are beautiful too :)



Just believe in Allah. Never give up on Him.
He is always there for us :)

...and I start blogging again

Bismillahirrahmaanirrahiim~

Salam and peace :)

A new blog, a new start.
I am blogging again, in hope to share my stories, knowledge, experiences and etcetera etcetera with people to give them benefits, because;
خير الناس أنفعهم للناس
"The best people are the most helpful to other people"

I am trying to be one.

Hopefully, this blog will contain less lagha (useless) things and more beneficial things.

will I blog wholly in English?
Apparently, no. huhu. I will sometimes blog in Bahasa Melayu, my mother-tongue language and sometimes blog in English. and sometimes mixed kot. It depends.

what a serious intro. hoho. biarle.

that's all. May Allah bless and guide us.

This is Aliya, reporting from Johor Bahru. Back to the studio.

Salam :)